Τί είναι η πνευματική Συνειδητότητα

Μια πιο βαθιά μελέτη στο βάθος κάθε θρησκείας μάς αποκαλύπτει έναν πλούτο μυστικιστικών εμπειριών, που περιγράφονται από τους άγιους και τους πνευματικούς ειδήμονες. Ο καθένας στον καιρό του δίδαξε τους μαθητές του πώς να υπερβαίνουν τη φυσική συνειδητότητα και να εξερευνούν τα πνευματικά βασίλεια.

Την πνευματική συνειδητότητα τη δικαιούμαστε λόγω της γέννησής μας. Είναι το ανώτατο επίτευγμα που μπορούμε να κατορθώσουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Μπορεί να έχουμε σκεφθεί πως αυτές οι καταστάσεις ήταν μονοπώλιο των αγίων, αλλά τα πειράματα των σύγχρονων επιστημόνων και των μυστικιστών επιβεβαιώνουν ότι και ο κοινός άνθρωπος μπορεί επίσης να αποκτήσει πνευματική συνειδητότητα. Τα βήματα προς την πνευματική συνειδητότητα είναι απλά. Απεριόριστη χαρά, ευτυχία και εσωτερική ειρήνη μας περιμένει, όταν ανακαλύψουμε την ελευθερία, τη χαρά και τη γοητεία της φώτισης που έρχονται όταν αποκτήσουμε πνευματική συνειδητότητα.

Τι είναι, όμως, πνευματική συνειδητότητα; Είναι το να έχουμε συνείδηση της ψυχής και του Θεού μέσα μας. Οι περισσότεροι από μας είμαστε ενήμεροι για το σώμα μας, για τις σκέψεις που περνούν μέσα από το νού μας και για τον κόσμο γύρω μας. Αυτό ονομάζεται σωματική ή φυσική συνειδητότητα. Αλλά είμαστε κάτι περισσότερο από το σώμα και το νού μας. Είμαστε πραγματικά ψυχή, μια συνειδητή οντότητα που κατοικεί μέσα στο σώμα. Η ψυχή είναι μέρος της υπερψυχής, είτε την αποκαλούμε Θεό, Δημιουργό ή με οποιοδήποτε άλλο όνομα. Είναι της ίδιας ουσίας με αυτήν του Θεού. Η ψυχή είναι αυτό που δίνει ζωή στο σώμα. Όταν η ψυχή εγκαταλείψει το σώμα την ώρα του θανάτου, το σώμα πεθαίνει. Αλλά η ψυχή δεν πεθαίνει. Είναι αθάνατη. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι που ήταν κλινικά νεκροί είχαν την εμπειρία μιας συνεχούς ύπαρξης έξω από το σώμα τους, έτσι και ο καθένας μας συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και μετά τον θάνατο του θνητού μας σκηνώματος. Αυτή η συνειδητότητα στο επίπεδο της ψυχής, ανεξάρτητα από το σώμα και το νου μας, είναι αυτό που ονομάζεται πνευματική συνειδητότητα.

Τα βήματα προς την πνευματική συνειδητότητα είναι απλά και μπορούν να ασκηθούν από ανθρώπους όλων των θρησκειών, όλων των εθνικοτήτων και των κοινωνικών τάξεων. Η μέθοδος είναι εφικτή για όλους αυτούς που επιθυμούν να ανακαλύψουν το θησαυρό της ψυχής τους και την απεριόριστη συνειδητότητα, χαρά, ειρήνη και μακαριότητα που είναι σε κοιμισμένη κατάσταση μέσα μας.

Το πρώτο βήμα της πνευματικής συνειδητότητας είναι να μάθουμε την τέχνη του διαλογισμού. Το επόμενο βήμα είναι να κατορθώσουμε την προσωπική μεταμόρφωση έτσι ώστε να μπορούμε να διάγουμε μια ζωή μέσα στον κόσμο που να αυξάνει την πνευματική μας συνειδητότητα. Αυτό είναι το να ζούμε τη ζωή με τέτοιο τρόπο που η συνειδητότητά μας να παραμένει επικεντρωμένη στην ψυχή μας, ενώ εκτελούμε τα εγκόσμια καθήκοντα και υπευθυνότητες. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσουμε πνευματικές ιδιότητες, όπως μη-βία, φιλαλήθεια, αγνότητα, ταπεινοφροσύνη και ανιδιοτελή εξυπηρέτηση. Τελικά, η εσωτερική ειρήνη και η προσωπική μεταμόρφωση οδηγούν στην εξωτερική ειρήνη μέσα στον κόσμο. Αποκτώντας εσωτερική ειρήνη, μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στην ενότητα των ανθρώπων, στην παγκόσμια αγάπη και στην καλυτέρευση όλης της ζωής πάνω σ' αυτό τον πλανήτη.

Επιστήμη Πνευματικότητας

Σαντ Ρατζίντερ Σινγκ