Γνωριμία με την Επιστήμη της Πνευματικότητας

Η Ευτυχία είναι μια Κατάσταση του Νου

Η ζωή είναι γεμάτη από προκλήσεις και μερικές φορές, κάτω από τις πολλές πιέσεις οι άνθρωποι καταρρέουν. Πιστεύουν ότι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν τη χειρότερη δουλειά στον κόσμο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι έχουν τα χειρότερα προβλήματα υγείας και ότι κανείς δεν θα μπορούσε να υποφέρει τα σωματικά προβλήματα που έχουν οι ίδιοι. Κάποια στιγμή στη ζωή μας νιώθουμε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να βιώνει καταστάσεις τόσο άσχημες όσο εμείς.

Υπάρχει μια λαϊκή ιστορία για έναν σοφό άνθρωπο που ζούσε σ’ ένα δάσος. Οι άνθρωποι ταξίδευαν από διάφορα μέρη για να τον συναντήσουν προκειμένου να τους δώσει απαντήσεις στα προβλήματά τους. Μια μέρα, μια γυναίκα πήγε να τον συμβουλευτεί και αυτός τη ρώτησε:

«Αγαπητή μου, τι μπορώ να κάνω για σένα;»

Εκείνη απάντησε:

«Η κατάσταση είναι απαίσια στο σπίτι. Ζω σε μια μικρή καλύβα με τον άντρα και τα δύο παιδιά μου. Η καλύβα με δυσκολία χωράει εμάς τους τέσσερις. Ήθελα ένα μεγαλύτερο σπίτι, αλλά ο σύζυγός μου δεν πηγαίνει καλά με τη δουλειά του και δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για κάτι καλύτερο. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο πατέρας του συζύγου μου έχασε τη δουλειά του, οπότε οι γονείς του έπρεπε να έρθουν να μείνουν μαζί μας. Ήμασταν ήδη συνωστισμένοι πριν, αλλά τώρα που είμαστε έξι και ζούμε μαζί σ’ αυτόν τον μικρό χώρο, η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Δεν αντέχω άλλο. Νομίζω ότι θα τρελαθώ!»

Ο σοφός σκέφτηκε για μια στιγμή και ρώτησε: «Έχετε αγελάδα;»

«Ναι», είπε η γυναίκα.

Ο σοφός συνέχισε: «Σε συμβουλεύω να φέρεις την αγελάδα μέσα στην καλύβα για να ζήσει μαζί σας για μια εβδομάδα και μετά, έλα πάλι να με δεις.»

Η γυναίκα προβληματίστηκε. Σκέφτηκε ότι αφού αυτός ήταν ένας σοφός άνθρωπος, πρέπει να υπάρχει κάτι μαγικό στο να φέρει την αγελάδα μέσα στο σπίτι, οπότε έκανε αυτό που της είπε.

Η επόμενη εβδομάδα ήταν φριχτή. Υπήρχε τέτοιος συνωστισμός μέσα στο σπίτι ώστε κάθε φορά που η αγελάδα μετακινούνταν, έπρεπε να αλλάζουν τη θέση τους και τα έξι μέλη της οικογένειας. Όταν προσπαθούσαν να κοιμηθούν, η δυσοσμία ήταν ανυπόφορη και η αγελάδα μούγκριζε όλη τη νύχτα, ξυπνώντας τους όλους.

Αφού πέρασε η εβδομάδα, η γυναίκα επέστρεψε στον σοφό άνθρωπο και άρχισε να του φωνάζει: «Τι έκανες; Ήρθα σε σένα για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα και τώρα είμαι πιο δυστυχισμένη από πριν. Η συμβουλή σου δεν λειτούργησε».

Ο σοφός σκέφτηκε για μια στιγμή και τη ρώτησε: «Έχετε κοτόπουλα;»

«Ναι», απάντησε εκείνη.

Και αυτός συνέχισε: «Πάρε τα και αυτά μαζί σου μέσα στην καλύβα για μια εβδομάδα». Η γυναίκα δεν κατάλαβε πώς θα βοηθούσε αυτό, αλλά επειδή ο άνθρωπος ήταν σοφός και όλοι στο χωριό θεωρούσαν ότι οι συμβουλές του ήταν χρήσιμες, σκέφθηκε και του είπε: «Θα το προσπαθήσω».

Όταν επέστρεψε στο σπίτι, μάζεψε όλα τα κοτόπουλα από την αυλή και τα μετέφερε μέσα στο σπίτι. Όλη την επόμενη εβδομάδα, τα κοτόπουλα πετούσαν τριγύρω μέσα στην καλύβα, προσγειώνονταν πάνω σε όλα τα πράγματα και αναστάτωναν όλο τον χώρο.

Μετά από μια εβδομάδα, η γυναίκα επέστρεψε κλαίγοντας, «Πρέπει να είσαι τρελός, είπε του σοφού. Η συμβουλή σου ήταν απαίσια. Είναι αδύνατον να ζήσει κανείς στην καλύβα τώρα. Η αγελάδα γυρίζει και μας χτυπά. Τα κοτόπουλα πετούν τριγύρω μέσα στην καλύβα. Τα πεθερικά μου νιώθουν να πνίγονται από τη μυρωδιά και διαμαρτύρονται για το πόσο άσχημα είναι που ζουν μαζί μας. Τα παιδιά βρίσκουν φτερά από τα κοτόπουλα μέσα στο φαγητό τους. Ο σύζυγός μου διαπληκτίζεται συνεχώς μαζί μου για τις συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι μας και μου λέει ότι για όλα φταίω εγώ που σε άκουσα».

Ο σοφός άνθρωπος σκέφτηκε για μια στιγμή και είπε: «Αγαπητή μου, πήγαινε στο σπίτι και δοκίμασε κάτι ακόμα. Βγάλε την αγελάδα και τα κοτόπουλα από την καλύβα σου. Μετά, έλα πάλι εδώ, σε μια εβδομάδα».

Η γυναίκα είχε βαρεθεί με τις συμβουλές του, αλλά πίστευε ότι θα της έδιναν μια τελευταία ευκαιρία. Επέστρεψε στο σπίτι και έβγαλε την αγελάδα από το σπίτι. Πήρε τα κοτόπουλα και τα επέστρεψε στην πίσω αυλή.

Μια εβδομάδα αργότερα, η γυναίκα επέστρεψε στον σοφό άνθρωπο.

«Πώς είναι τα πράγματα τώρα;» τη ρώτησε εκείνος.

«Σε ευχαριστώ πολύ! Είσαι πράγματι σοφός. Από τότε που έβγαλα την αγελάδα και τα κοτόπουλα από την καλύβα, νιώθω πολύ πιο ευτυχισμένη. Τα πράγματα τώρα έχουν γίνει πολύ καλύτερα».

Ο σοφός χαμογέλασε. Η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι και έζησε ευτυχισμένα με τον σύζυγό, τα παιδιά και τα πεθερικά της.

Αυτή η ιστορία δείχνει ότι είμαστε συχνά δυσαρεστημένοι με την κατάστασή μας, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν πάντα να είναι χειρότερα. Πιστεύουμε ότι η δουλειά μας είναι φρικτή, μέχρι να τη χάσουμε και να διαπιστώσουμε ότι η ζωή είναι πιο δύσκολη χωρίς εισόδημα. Πιστεύουμε ότι η υγεία μας είναι κακή, μέχρι να βρεθούμε σε ένα νοσοκομείο και να δούμε εκεί ανθρώπους σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είμαστε εμείς. Πιστεύουμε ότι τα μέλη της οικογένειάς μας είναι κακά, μέχρι να βρεθούμε μόνοι μας και να συνειδητοποιήσουμε πόσο δύσκολη είναι η ζωή χωρίς αυτά. Πιστεύουμε πάντα ότι το γρασίδι του γείτονα είναι πιο πράσινο από το δικό μας.

Η γυναίκα έμαθε ότι αυτό που νόμιζε ότι ήταν κακό δεν ήταν τόσο κακό, όταν είδε πόσο πολύ χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα. Είναι στην ανθρώπινη φύση να πιστεύουμε ότι όλοι οι άλλοι περνούν καλά και μόνον εμείς υποφέρουμε.

Εμπιστευτείτε τον Θεό

Την επόμενη φορά που θα νομίζουμε ότι τα πράγματα πάνε άσχημα και ότι ο Θεός δεν μας ακούει, πρέπει να καθίσουμε αναπαυτικά, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να χαλαρώσουμε. Πρέπει να δώσουμε στον Θεό την ευκαιρία να αφήσει τα πράγματα να συμβούν και εμείς να τα παρατηρούμε υπομονετικά. Τότε θα διαπιστώσουμε πως για όσα λέγονται και γίνονται, στο τέλος ο Θεός δίνει την καλύτερη λύση. Συχνά διαπιστώνουμε ότι, αν ο Θεός είχε ακούσει τα παράπονά μας και κατεύθυνε τα πράγματα σύμφωνα με τον δικό μας τρόπο, τα πράγματα δεν θα είχαν εξελιχθεί προς το μεγαλύτερο όφελός μας.

Η ευτυχία είναι μία κατάσταση του νου. Εάν νομίζουμε ότι ο Θεός δεν κάνει το καλύτερο για εμάς, θα είμαστε πάντοτε δυστυχισμένοι. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ζούμε σύμφωνα με αυτό που ο Θεός επιθυμεί για εμάς και ότι ο Θεός μάς δίνει ό,τι είναι καλύτερο, θα είμαστε πάντοτε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι.

Επιστήμη Πνευματικότητας

Σαντ Ρατζίντερ Σινγκ